Hajosiko monosi? Mitkä ovat seuraavat askeleesi?

Artikkeli on julkaistu Eurometallin numerossa 7 / 2016

Kone hajosi ja taas tuhraantuu kallista aikaa varaosaa odotellessa. Vai tuhraantuuko? Metallien 3D-tulostuksen eräs suurista lupauksista on ketterä varaosien valmistus. Mitä tällä rintamalla on tapahtumassa juuri nyt?

Yritysten hyllyisssä makaa valtava määrä varaosia, joita ei kenties koskaan tarvita, tai tarve ilmenee vasta vuosien kuluttua. Maailmanlaajuisesti kyseessä on käsittämättömän suuri määrä materiaaleja, osia ja työkaluja. Esimerkiksi lentokonevalmistaja Airbus:in varastosta löytyy yli 3,5 miljoonaa erilaista lentokoneiden varaosaa. Myös kotimaisissa yrityksissä varastoihin sitoutunut pääoma voi olla jopa satoja miljoonia euroja, per yritys.

Varaosat ovat useissa tapauksissa ikävä kuluerä ja huono bisnes, joka on välttämätöntä esimerkiksi takuu- ja ylläpitolupausten täyttämiseksi. Aalto-yliopiston ja VTT:n käynnistämässä digitaalisiin varaosiin keskittyvässä tutkimushankkeessa selvitetään uusia varaosiin liittyviä toiminta- ja ansaintamalleja. Tavoitteena on edistää muutosta, jossa perinteisestä varaosien valmistusketjusta ja varastoinnista siirrytään digitalisoitumisen avulla uusiin toimintatapoihin.

Samanlaisella kehityspolulla ovat muutkin. Deutsche Bahn selvittää parhaillaan kuinka junien ylläpitoon liittyvät varaosa- ja logistiikkatarpeet täytetään 3D-tulostuksen avulla, hyödyntäen digitaalisia mallikirjastoja ja uusia palveluketjuja. Junaliikenteen varaosissa on kuitenkin erityispiirre, joka näkyy myös esimerkiksi VR:n kalustossa: jotkin osat ovat jopa 40 vuotta vanhoja ja näihin harvoin löytyy alkuperäisiä piirustuksia, saati sitten digitaalisia malleja. Tarvitaan siis ketteriä mallinnusratkaisuja, kuten 3D-skannaus, hyviä suunnitteluohjelmistoja ja valmistusmenetelmiä joiden avulla monimutkaisetkin varaosat voidaan valmistaa kustannustehokkaasti yksittäiskappaleina.

Autonvalmistajat ovat myös aktiivisia 3D-tulostettujen varaosien hyödyntäjiä. Mercedes Benzin rekkoihin saa syyskuusta 2016 alkaen alkuperäisiä muovisia SLS-menetelmällä 3D-tulostettuja on-demand varaosia. Myös muut autovalmistajat, kuten Rolls-Royce, BMW ja Daihatsu kehittävät vastaavia ratkaisuja. Alkuperäisiä sekä tuunattuja 3D CAD-malleja on laajasti tarjolla Internetissä, tuoden varaosatoiminnan periaatteessa kaikkien saataville.

On-demand varaosiin liittyvät arvolupaukset ovat erityisen houkuttelevia lentokoneiden ylläpidossa. Lentokoneiden osiin liittyvät tarkat turvallisuusmääräykset ja varaosien on täytettävä standardeissa asetetut vaatimukset ja hyväksyntäprosessit. 3D-tulostettujen varaosien hyödyntämiseksi lentokonevalmistajat ovat liittoutuneet RepAIR –konsortiumiksi, joka kehittää yhteisiä prosesseja mm. reaaliaikaisen varaosatuotannon mahdollistamiseksi.

Miten yrityksesi voi hyötyä 3D-tulostetuista varaosista? Tarjoaako se aivan uuden liiketoimintamahdollisuuden vai kenties ratkaisun, jolla varaosiin liittyvät kustannukset saadaan minimoitua? Kannattaa ottaa selvää, loikata eteenpäin ja tehdä yhä parempaa bisnestä.

Suomalainen 3DSTEP Oy tarjoaa metallien lisäävän valmistuksen kattavat ja luotettavat palvelut mm. Suomen järeimmällä metallitulostimella. Kanssamme pääset konkreettisesti tutustumaan metallien 3D-tulostukseen, oivaltamaan mahdollisuudet, kokeilemaan käytännössä ja hyödyntämään tuotannossa. Tervetuloa 3DSTEP Tapahtumaan 4-5.10 Tampere-taloon! www.3dstep.fi

Pekka Ketola

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s