3D Vallankumous on käynnistynyt!

Suomalaiset yritykset lännestä itään ja etelästä pohjoiseen ovat viimeinkin heräämässä teollisen 3D-tulostuksen mahdollisuuksiin ja tiedonjano lisääntyy. Tästä esimerkkinä on Ylöjärvellä 7.4.2017 järjestetty 3D Vallankumouspäivä, johon osallistui yli 100 suomalaista valmistavan teollisuuden yritystä oppimaan ja oivaltamaan.

20170407_132902.jpg

Yritykset ovat vielä pitkälti stealth -moodissa. 3D-tulostuksen kokeiluja ja lopputuotteita tehdään kiihtyvään tahtiin, mutta uudenlaista toimintaa pidetään vielä piilossa kilpailuedun säilyttämiseksi. Poikkeuksena joukosta ovat mm. Avant Tecno ja Valmet, jotka avoimesti kertovat löytämistään mahdollisuuksista. Uutisraportti tapahtumasta: http://areena.yle.fi/1-4110185

20170407_073927 (1)

Insinööritoimisto Enmacin Teemu Nevaharju kertoo kokemuksistaan 3D Vallankumouspäivän tiimellyksessä:

Oli mukava huomata, että 3D-tulostusteknologia alkaa Suomessakin edetä konkretian tasolle. Osallistujayrityksistä oli löytynyt hyvin oikeita kappaleita joihin on mahdollista tuoda uudelleensuunnittelun ja 3D-tulostuksen kautta uusia ominaisuuksia ja kilpailuetua. Tapahtumassa luotiin hyviä kontakteja, ja eri toimijoiden yhteistyöllä uusi teknologia saadaankin parhaiten hyödynnettyä.

3D-tulostus hyödyntäminen vaatii ajattelutavan muutoksia. Erityisesti tuotesuunnittelijat pääsevät paneutumaan uudenlaisiin mahdollisuuksiin ja muotoilun vapauteen. Orgaaniset muodot, biomimiikka ja uusien toiminnallisuuksien integrointi ällistyttävät vielä useimpia.

Marko Vossi, Vossi Oy:stä kertoo: Uuden sukupolven tuotteiden ja radikaalisti nopeamman tuotekehityssyklin vallankumous etenee vihdoin myös Suomessa. Tapahtumassa pajamiehet oivalsivat 3D-metallitulostuksen mahdollisuuksia omien tuotteidensa kautta. 3D-metallitulostamalla kannattaa valmistaa 2020-luvun optimoituja ja suorituskykyisiä tuotteita eikä vuosikymmeniä vanhoja tuotteita.

 dav

Mitä seuraavaksi?

Toisin kuin usein ajatellaan, teollinen 3D-tulostus ei ole hypen huipulla. Tutkimukset ja tilastot kertovat vääjäämättä, että hype ja sitä seuraava kuolemanlaakso on jo jätetty taakse ja hyödyntämisen aika on alkanut. Tästä eteenpäin teollinen 3D-tulostus muuttuu vähitellen normaaliksi toiminnaksi. Laitteet, materiaalit ja prosessit kehittyvät omaan tahtiinsa mutta välillä hypätään tuottavuusloikkaa, mm. tulostusnopeuden suhteen.

Suomalaisten yritysten on aika laittaa seuraava vaihde silmään osaamisen, oivallusten ja kokemuksen kartuttamiseksi.

Tehdään 3D-tulostuksesta normibisnestä!

Pekka Ketola, 3DStep Oy


3DStep Oy on suomalainen teollisen 3D-tulostuksen täyden palvelun talo. 3DStep tarjoaa mm. metallien, komposiittien ja muovien 3D-tulostuspalvelut, asiantuntijakoulutukset, sekä teollisuuden oppivan yhteisön – Masters’ Studion. www.3dstep.fi

3dstep7

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s